Huis


Huize Anagber is gebouwd in 1917 en is in de loop der jaren met veel zorg gerenoveerd, waarbij de oude stijl behouden is gebleven. Het ruime huis is sfeervol en comfortabel. Vanwege haar karakteristieke bouwstijl en het unieke uitzicht staat het op de Nationale monumentenlijst.

 

Het huis heeft ongeveer een halve hectare eigen terrein. In de duinen rondom het huis zijn er voor de kinderen schommels, een wip en zand aanwezig. Er zijn twee zonneterrassen op het zuiden: een heerlijke plek met loungebanken in de duinen en een terras aan het huis. Vanuit het terras en de woonkamer kunt u kijken naar de zonsondergang en bij koudere dagen kunt u in de woonkamer genieten van de gezellige houtkachel.

Indeling

Begane grond
Ruime entree, toilet met fonteintje, badkamer met douche en wastafel, hal met trap naar eerste verdieping, grote eetkeuken, bijkeuken, ruime woonkamer met houtkachel, speel/studeerkamer en serre met openslaande deuren naar het terras.

 

Eerste verdieping
Overloop, 2 slaapkamers met elk twee 1-persoons bedden, 2 ruime slaapkamers met elk twee 2-persoons bedden (open bedstede), een klein toilet en een zoldertje.

Faciliteiten

  • Vaatwasser, wasmachine, 2 koelkasten, inductie kookplaat met combi oven/magnetron, waterkoker, koffiezetapparaat met filters, staafmixer.
  • Televisie, radio/cd/dvd-speler, wifi, vaste telefoon.
  • Bedden en dekbedden voor 8 personen: 4 maal éénpersoons en 4 maal tweepersoons.
    • Afmetingen matrassen: er zijn 4 eenpersoons- (90 x 200 cm), 3 tweepersoons- (120 x 200 cm), en een extra groot tweepersoonsmatras (160 x 210 cm).
    • Afmetingen dekbedden: er zijn 4 eenpersoons dekbedden (200 x 140 cm) en 4 tweepersoons dekbedden (200 x 200 cm).
  • 2 kinderbedjes met dekbedden, 2 kinderstoelen, box, boxkleed, wipstoel, aankleedkussen, speelgoed en spelletjes.
  • Wip, zandbak en schommels.
  • Het huis is goed geïsoleerd en voorzien van heteluchtverwarming. Het heeft planken vloeren en wanden.

Geschiedenis

Anagber werd oorspronkelijk in 1917 gebouwd als villa Josanna aan de boulevard van Schiermonnikoog, ongeveer 300 meter noordelijker dan de plaats waar het nu staat. De muurankers in de voorgevel herinneren nog aan het bouwjaar van de woning. Opdrachtgever was de Groninger bankdirecteur jhr. O.B. van Vierssen Trip.

 

Door de afkalving van de noordzijde van het eiland is de boulevard in de Noordzee verdwenen. Het oorspronkelijke strandhotel is daadwerkelijk door de zee verwoest. Om de villa Josanna - evenals de nabijgelegen villa Opduin - te redden, werd het huis afgebroken en opnieuw opgebouwd. Sinds 1920 staat de woning ten zuiden van de Badweg en Opduin (sinds 1922) ten noorden van de Badweg.

 

In 1947 kreeg de woning een nieuwe eigenaar: de familie Van der Plaats uit Maastricht. Het huis kreeg haar nieuwe naam Anagber, naar de eerste lettergrepen van de namen van de dochters: Anneke, Agathe en Berna. In 1978 werd het huis gerestaureerd.

 

De woning is erkend als Rijksmonument vanwege haar mooie architectuur, maar ook vanwege haar unieke ligging en uitzicht. De afwerking binnenshuis en het meubilair stralen de sfeer van begin 20e eeuw uit, maar het huis heeft het comfort en de faciliteiten van een eigentijds vakantiehuis.

 

Lees meer over de geschiedenis van Anagber in het artikel in het tijdschrijft Hollands Glorie.

Huize Anagber is genoemd naar de zussen Anneke, Agathe en Berna. Al sinds 1947 brengen ze de zomers door op Schiermonnikoog.

 

Adres

Huize Anagber
Badweg 115
9166 NH Schiermonnikoog

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Foto’s door: Jeroen Berends, eigen foto’s